gamify.fi

Kuka olen?

Olen Juhani Vuoti, konsulti, kouluttaja ja pelillistämisen asiantuntija. Työskentelen Nokian operatiivisessa hallinnossa pelillistämisekspertinä sekä itsenäisenä pelillistämisen kouluttajana ja konsulttina. Nokialla tittelini on “gamification expert”, joka on hiukan mahtipontinen nimitys. Työnkuvani on kuitenkin usein pitää yllä verkostoja 100,000 hengen organisaatiossa, josta löytyy pelillistämisen asiantuntijoita ympäri maailmaa.  Tehtäväni on myös tuoda pelillistä näkökulmaa globaaleihin hankkeisiin ja prosesseihin joilla pyrimme muuttamaan tietotyötä mielekkäämmäksi ja tehokkaammaksi. Muita, ei pelillisyyteen liittyviä, teemoja työssäni ovat tietotyön robotisointi/automatisointi, työmotivaatio, informaation jalostumisen prosessi sekä ajan säästämistekniikat.

“Blogissa on tarkoitus tuoda pelillistäminen ymmärrettävään muotoon sekä kertoa käytännön esimerkkejä, kuinka pelillistämistä on tehty.”
Törmäsin pelillistämiseen sattumalta. Lomaillessani Lontoossa törmäsin kirjakaupassa sattumalta kirjaan, jolla oli mielenkiintoinen nimi: Reality is Broken. Kirjan oli kirjoittanut pelievankelista ja -tutkija Jane McGonigal. Teos aukaisi minulle aivan uudella tavalla pelien merkityksen. Niiden avulla maailmasta voisi oikeasti tehdä paremman paikan. Tästä innostuneena yhdistin sen toiseen kiinostavaan aiheeseen, kognitiiviseen psykoterapiaan. Aikani aihetta käänneltyäni ja väänneltyäni, pääsin 1,5 vuoden jälkeen kirjoitusprosessissa päätökseen.  Tutkielmani otsikoksi tuli Kognitiivisen psykoterapian pelillistäminen.

Tutkielma oli kannaltani merkityksellinen, sillä aiheesta tuli ammattini. Myös tässä blogissa käsittelen aiheita, joita käsittelin jo tutkielmassani. Blogissa on tarkoitus tuoda pelillistäminen ymmärrettävämpään muotoon sekä soveltaa tuloksia psykoterapian lisäksi muillekin yhteiskunnan alueille.

Pelillistäminen tulee mullistamaan maailmaa, uskon niin. Miksi niin ei ole vielä tapahtunut? Kyse on hyvin paljon pois-oppimisesta. Pelillisyys on lapsen normaali tila, mutta vapaus leikkimiseen katoaa lähes kaikissa yhteiskunnissa viimeistään nuoruudessa. Yhteiskunta asettaa voimakkaan paineen menestyä materialistisesti. Jotkut kapinoivat materialistista yhteiskuntaa vastaan ja heittäytyvät hedonistisiin nautintoihin. Nautinto ei kuitenkaan ole sama asia kuin onnellisuus, jota pelillisyys voi tuottaa. Nautinnoista voi nimittäin tulla ihmisen orjuuttaja aivan kuten myös materialismista. Onnellisuus voi syntyä vain vapaudesta. Pelillisyys voi suunnata vapauden niin, että ihminen voi toteuttaa täyttä omaa potentiaaliaan elämässä. Tämä voi toteutua työelämässä, mutta myös työn ulkopuolella.